ATG-odds V-75 Sverige

V-75 är en av de allra mest populära spelformerna i Sverige. Det är det statliga bolaget för trav och galopp, ATG, som ligger bakom V-75. V-75 är en travtävling som består av sju lopp där du som spelare ska försöka få in alla rätt. Det är det absoluta flaggskeppet vad gäller ATG:s produkter inom trav. Omsättningen är enorm och för spelarna skapar det mängder av miljonvinster, jackpottar och schyssta odds. Det är just dessa odds vi ska gå igenom här, förklara hur de sätts och sedermera fungerar.

Så spelar du

De allra flesta V-75-tävlingar körs på lördagseftermiddagar, året om. Under samma eftermiddag körs sju lopp i den absoluta Sverigeliten, på någon av de stora travbanorna i landet. Det här har utvecklats till riktiga spel-och folkfester i landet. Varje lopp, eller avdelning, kan garderas. Det innebär alltså att du har flera möjliga vinnare på din kupong, i utbyte mot en större kostnad. Det finns även färdigställda system så att du på förhand kan räkna ut hur mycket din kupong kommer att kosta. En rad, det vill säga en streckad vinnare per lopp, kostar 50 öre. Du får därmed din totalsumma genom att multiplicera antalet rader med 0,5 kronor. Skulle en av dina streckade hästar strykas innan loppet, väljs en reserv ut av ATG, såvida du inte streckat en reserv själv. Det finns även en tjänst kallad Harry Boy, som väljer ut en färdig kupong åt dig.

Så vinner du

Som namnet antyder kan man vinna på 7 till 5 rätt i en enskild V-75 tävling. Då oddsen ger en mer skrällbetonad tävling överlag mot högre utdelning. Är det riktigt favoritbetonat är det inte säkert att 5 rätt ger någon utdelning alls. Däremot brukar alltid 7 rätt generera rejäla vinstsummor. Vinsten påverkas även av hur många som sammanlagt vunnit just den specifika V-75 omgången.

Så mycket vinner du

Alla hästar som startar i de olika avdelningarna har ett specifikt vinnarodds. Oddset styrs inte av någon bedömning från ATG om de faktiska vinnarchanserna, utan istället av hur de tror att folket kommer strecka. Lägre förväntade streckningar ger ett högre odds och vice versa. Vid tävlingens slut får man sju vinnarodds som multipliceras till en sammanlagd siffra. De som fått alla sju rätt delar broderligt på 40 % av den summan, de med sex rätt delar på 20 % och alla med fem rätt delar på resterande 40 %. Det är ju alltid så att det är fler som har 5 rätt än som har 6 respektive 7. Skulle man bli ensam vinnare med 7 rätt kan man räkna med mycket fina summor, inte minst då kupongen förmodligen också är skrällbetonad. Det nuvarande rekordet är från 2010, med en ensam vinnare som fick 67 miljoner kronor. Det finns även jackpottar som kan växa från vecka till vecka.