Betting historia

Betting är en typ av spel som uppkommit ur vadslagning ? en aktivitet som funnits lika länge som människan. Det har alltid varit ett sätt att underhålla sig på. I början kunde man slå vad om andras missöden, en ganska morbid aktivitet. När benkastning var ett vanligt förekommande sätt att spå någons framtid på var det flera som slog vad om vilken typ av framtid personen ifråga skulle få. Vadslagning behövde på den tiden inte handla om pengar. Det kunde vara ära, för underhållningen eller kanske för en matbit. Med tiden utvecklades detta dock till något av värde. Det som under den tiden hade värde blev tillslut satsningen vid en vadslagning.

Vadslagning var något vardagligt till det verkligen slog igenom i sportsammanhang. Det var då vadslagningen började formas till det vi idag känner som betting. Främst användes detta i samband med de olympiska spelen och gladiatorspelen. Medan det grekiska folket satsade på hästkapplöpning så satsade romerna på om gladiatorn skulle överleva eller dö. Under denna vadslagning godtogs enbart pengar. En person tog reda på vem som satsade vad och såg sedan till att vinnaren fick sina pengar. Detta gjordes av en privat person. Det var aldrig säkert att personen ifråga inte skulle springa iväg med vinstpengarna själv.

Vadslagning pågår även idag i alla möjliga former. Vi satsar på allt från vem som ska vinna melodifestivalen till när första snön faller. Alla vinster behöver inte nödvändigtvis vara pengar. När pengar är inblandade har vi oftast olika oddsbolag som tar hand om det med tydliga regler så vi kan känna oss säkra på att vinnaren får pengarna. Betting har växt och blivit något alla kan delta i. Det är en trevlig och underhållande aktivitet som utövas av unga såväl som gamla.