Bettingtermer

Bettingtermer är kritiska för att du inte skall gå bet på bettandet! Såväl nya som erfarna spelare har nytta av att uppdatera sitt spelvokabulär. Här följer därför en lista på vanligt förekommande termer inom oddsspel.

Asian Handicap

Asian handicap är en bettingform där du endast kan spela på vinst eller förlust i en match, och inte på oavgjort. Vinstchansen ökar då från 33,30 % till 50 % men oddsen blir också lägre. Namnet kommer sig av att denna form av betting uppkom i Asien.

Bookmaker

En bookmaker är personen på ett spelbolag som tar hand om satsningarna som görs. På en oddsbörs sköts detta direkt av de inblandade spelarna.

Dubbel

En dubbel är att spela på två spelobjekt, där båda måste gå med vinst.

Dubbelchans

Att spela på två alternativ, till exempel 1 och X vid 1X2-spel. Oddsen är lägre men vinstchansen högre.

H2H

H2H står för "Head to Head" och betecknar spelformer med två möjliga utfall, exempelvis i tennis där en av två spelare måste vinna.

Halvtid/Fulltid (HT/FT)

HT/FT innebär att spela på resultatet i såväl halvtid som fulltid; båda satsningar måste vara rätt för vinst.

Insatstak

Bookmakern kan sätta ett insatstak på en viss summa kopplat till ett visst utfall. Detta kan tillämpas av regelmässiga skäl såsom att det endast får spelas upp till denna summa.

Livebetting

Livebetting är spel där du har möjlighet att lägga satsningar under spelets gång. Oddsen kan variera kraftigt beroende på hur matchen artar sig. Livebetting erbjuds numera av många olika spelbolag.

Matchresultat

Här gäller det att pricka in exakt rätt slutresultat, exempelvis 2-2 i en fotbollsmatch. I allmänhet gäller att det är resultatet under ordinarie tid som gäller, innan eventuell förlängning.

Multiplar

Spelform där oddsen för flera olika matcher multipliceras, exempelvis vid spel på tre olika matcher med oddsen 2.0, 3.0 och 2.0, så blir den totala oddset produkten av dessa 2*3*2=12. För vinst gäller att samtliga matcher måste ha tippats rätt.

Oddsbörs

En oddsbörs är en marknadsplats där du kan köpa och sälja odds av och till andra spelare.

Singel

Singel är motsatsen till multipel, det vill säga att en satsning görs på endast ett spelobjekt.

Spelstopp

Tidpunkten vid vilken du ej längre kan spela på ett objekt. Spelstopp sker vanligtvis i samband med matchstart (förutom vid liveodds).

Systemspel

Du spelar på ett antal matcher men behöver inte tippa samtliga rätt för att gå med vinst. Fungerar som en gardering vid mer chansartade spel med högre odds.

Vinnarspel

Ett vinnarspel är ett spel där en satsning görs på en presumtiv vinnare. Det kan appliceras i olika sammanhang såsom fotbollsmatcher, ligor och även i Melodifestivalen.

Över/Under

Att spela över/under innebär att spela på om det blir över eller under ett förbestämt antal mål i en match.