Vad är betting

Betting har alltid varit populärt, men de senaste åren har det blivit än mer populärt, inte minst sedan betting på nätet introducerat. Nu har betting blivit mer tillgängligt för människor i alla åldrar, även de som inte tidigare har varit intresserade av att besöka travbanor eller fotbollsarenor för att spela. Dessutom har det tillkommit många olika spel som man kan spela på, vilket förstås också säkert tilltalar alla de som inte har så stort sportintresse. Betting kan sägas vara detsamma som vadslagning och det brukar vara i den bemärkelsen att man satsar på att en viss tävlande eller ett visst lag ska vinna en viss tävling.


Ett spel som inte brukar ses som betting, men som är ett hasardspel är poker. Poker är som inte många vet ett samlingsnamn för en mängd olika kortspel och inte namnet på ett specifikt spel. Man spelar oftast poker med fysiska kort, men det förekommer även så kallat video poker som man spelar på slotmaskiner. Här hittar man fler av de vanligaste pokerspelen, men även några varianter som är mer anpassade för att spela just via video poker. Ett sådan spel är Kings och Chicago där det gäller att placera dina 15 kort i 3 korthänder och hoppas du får triss eller bättre.


Sports betting
Betting kallas också för sports betting eftersom man traditionellt sett har satsat pengar just på sport. Idag kan man dock satsa pengar på alla möjliga saker, även utanför sportvärlden. Till exempel vem som tar hem segern i Melodifestivalen eller vilken stad som får mest nederbörd under sommaren. När det gäller sportsbetting så fanns det tidigare bara ett fåtal sporter man kunde betta inom, men numera kan man betta på alla möjliga idrotter, även mer udda sporter eller udda ligor. Valfriheten är alltså enorm när det gäller betting idag, och inte minst på nätet.


Betting och odds
När man håller på med betting så är odds ett viktigt begrepp. När man satsar på olika alternativ så har dessa alternativ olika odds. Om man till exempel satsar på ett visst travlopp så har alla hästar olika odds ? favoriterna som har störst chans att vinna har låga odds, medan de hästar som har låg sannolikhet att vinna har högre odds. Oddset är alltså proportionen mellan insats och vinst. Höga odds betyder att sannolikheten för vinst är liten. Men om en högoddsare vinner så ger det också en hög utbetalning. Låga odds innebär motsatsen, nämligen att sannolikheten för vinst är väldigt stor, men då ger vinsten också en lägre utbetalning. Man brukar också skilja mellan fasta och flytande odds. Fasta odds betyder att spelbolaget har fastställt oddsen i förväg och att de inte ändras fram till spelstopp. Flytande odds innebär motsatsen, nämligen att oddsen förändras hela tiden fram tills spelstopp allt eftersom att spelarna satsar pengar på olika alternativ.